Monday, 19 August 2013

Helaian WAJIB

Mood Syawal semua kan??? Maktab I cuti 2 minggu and 1 week kat Sekolah (ROS)...jgn jelez yg cuti kejap jeww tu..

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin kepada semua...

BTW, dah lama sgt x update blog pasal Fashion...especially 4 men...
For this post....saya ingin berkongsi sedikit dengan u olls about Helaian WAJIB yg perlu ada dalam Wardrobe Lelaki iaitu KEMAJA PETAK

Melting tengok lelaki pakai baju kemaja petak wei....
Smart,Casual,Classic...all in one piece right??

Elemen Petak or Geometri ni actually lebih Praktikal Digunakan dan bercirikan Everlasting.....
X pernah lapuk ditelan zaman "It Keeps On Getting Better" pak cik mak oi...
Ingat lagi time kecik2 dlu Datuk kite kat Sabah suka giler pakai baju Elemen Petak ni...cuma masa change everything.....Elemen petak sudah diangkat ke aras yang lebih Tinggi or Highfashion...

So let us to the main menu MAKAN....no la...ni bukan post pasal raya :)
Just look some pictures to guide us in choosing BAJU PEtak ni...


1) BAJU Petak + Seluar Color 

Dah menjadi kegilaan ramai rakyat Malaysia memakai seluar Berwarna Warna..
Dari HITAM ke Merah...satu perubahan drastik buat manusia bergelar Lelaki..
Time raya2 ginilah korang nak menyerlah coz "Color Bring Energy For Someone"

Turquoise bring modern look
such a lovely color
Mix-N-Match dengan Baju Petak + pulak dengan topi Fedora
Mantop siot kau
Mustard Color look more classic
Lipat lengan sikit nampak macho dah wearing this fucking gorgeous shirt 
Gaya Santai Tidak Terkecuali dalam pemilihan seluar Warna....
Saya cadangkan...utk gaya Casual ni lebih sesuai penggunaan warna lembut pada seluar...
Lots of choice tau..Putih,Baby Blue, Kelabu and etc..
seluar putih + tali pinggang yang sesuai
lovely wei
yg kat bahu tu x tahu nama ape + panama hat + seluar corak jalur
2) BAJU PeTak + Jeansssss

Sorry guys...actually kain jenis kain dah lama giler sayo dok pakai...kurang berminat dengan fabriknya..wekkk

BTW Jean adalah fabrik yang paling femes digunakan oleh manusia...senang kan..pakai and sahut je....and then matching semua jenis baju.

seluar jean + Baju Kemeja Petak + kasut yg sesuai lerr
... simple but chic look ...
 - WAhhhhh -
Pakai cermin mata hitam sikit dah nampak cute
younger and stylo gitu
Jejaka yang suka sgt pakai JEans..Mix dengan baju Petak..sumpah nampak lebih matang.....more Masculine.
Variety Baju Kemaja Petak utk dijadikan pilihan
Jean Koyak sikit2 je + Baju Petak
TIPS: pastikan Cutting Seluar Jeans sesuai dengan PEHa and Betis u tu deh....mcm2 cut seluar ni...saya sendiri pun kurang fasih....u olls try sendiri la time g beli kat kedai..hok3

3) BAJU Petak Boleh diPakai ke PEjabat KE???

Sape cakap baju Elemen petak ni x leh pakai di Office or time pejabat???
Pemakaian seluar yang betul dengan Baju Petak termasuklah jenis kain,cutting dan aksesori akan membantu Lelaki menghasilkan Office Looks or rasmi la senang cite...
Dok cayo ko??..Try tengok pic ni 

Penggunaan Petak Kecil atau sederhana besar dan
Warna yg tidak melampau lebih sesuai utk penampilan Rasmi
tumpuan pada gambar ke 3
siap skaf dekat leher...feminie sgt..comel

Gaya Santai pun boleh Gaya Rasmi pun boleh
Gaya Rasmi: Kasut Hitam + Stokin + Tali Leher + Kot
Gaya Santai: Loafer or Boat Shoes
tumpuan pada gambar 1 dan ke 2

Oklah setakat tu je sayo nok share ko awok2 semuo pasal Baju Berelemen PETAK Ni...
Moga2 post ni sedikit sebanyak memberi guide kepada awok2 terutamanya lelaki yg keliru dengan identiti pemakaian dio terutamanya dalam memilih Baju Petak ni....

Sayo pun bukan hebat sangat memakai ni.......sekadar berkongsi ilmu yang saya miliki dan bidang yang saya minati saje ngan kwn2 yg hebat,kaya dan verstyle di luar sana.....

Kepado Perempuan diluar sano nuh...buleh la beli ko GEWE awok baju Petak2 ni Sehelai sempena Syawal ni...sayo percayo masih banyok lagi Offer di Mall sana....ngehhhhhh

Sekian..Terima Kasih

P/S: Jangan LUPO Follow Blog Kito Deh...tekan butan kat ATAS sana jerwww pun


18 comments:

  1. baju petak ni sesuai la untuk yang ebrbadan kecik .kalau aku yg chubby sket nih kureng la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amir..ak besar jgak wei
      kwn2 ak suruh try pakai....cari corak yg lebih kecil or sderhana dn x penuh....
      try dlu amir...lama2 oklah tu :)

      Delete
  2. kalau kain petak cemana??kain pelikat..kegemaran suami akak..muahahah

    ReplyDelete
  3. suka tgok lelaki yg stylo camni... leh tangkap cintan kejap... hihi

    done follow sini , keep in touch.

    ReplyDelete
  4. yang kat bahu tu namanya SUSPENDER

    ReplyDelete
  5. Terbaik...suka tgok. Nadzim pun pakai cam ni gak ke?

    ReplyDelete
  6. nice entry dear, bagi saya yang kurang mahir bab fesyen, saya selalu memilih panduan daripada Maskulin dan GL sebagai sumber :)

    ReplyDelete
  7. Kalau pandai bergaya pakai apa pun cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. opkos
      pakai la ape pun..jnji kite selesa

      Delete
  8. owh ya..yg bab baju petak n sluar jeans memng amlkan..itu saja cara playsafe nak bgaya..if buta fesyen.. tapi nak pkai sluar warna warni..owh x berani lgi kot bro :)
    tanks 4 tips :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sobri...ak pun x pakai seluar warna...putih je pakai
      slain tu x....x perlu ikut trend sgt...

      Delete
  9. Macam akak lah kan. Pakai simple tapi tetap ayu. (Perasannya ko KAK ZIE ) Kalau dah handsome 2 pakai camne pun agak nampak bergaya Muahaha.. Larikkkkkk…..

    ReplyDelete
  10. cikgu, cuba cikgu tunjukkan fesyen cikgu pulop.. hehehe.. dan buanglah word verification ni.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurul...thank u mention word verification tu....sy tukar skrg...nnti tlong bgi tau ye klau word verification tu masih ade lagi...sy x pndai sgt setting2 ni
      haha..fashion sya...biasa2 jew la...x mcm ape dlm entry tu pen Nurul

      Delete
  11. normally kalau nak pakaibaju yan kotak2 or style macam nie sesuai pakai bil friday..but actually its depends in work nature laa..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  12. sampai skrg x de lagi baju petak2 mcm ni..

    ReplyDelete