Saturday, 7 December 2013

Marbel Cake Mudah Nak Mampus

Olla

Agak lama dah x update BLOG huduh ni..ish3....sibuk punya pasal..ginilah
Hermmm.....Cuti2 sekolah ni korg buat ape ah???
Yg KAHWIN tu tahniah lah, Yg Kerja Partime pun tahniah jgk..slmt mencari duit, Yg DUDUK rumah makan tidur TV mcm ak punTahniah jgk deh..sama2 kita memboroikan perut..hokhok

Kau tahu tak, semalam ak ni teringin nak makan Marbel Cake after tengok rancangan memasak dkt ASRO tu...punya payah cara MINAH Salleh tu masak...siap masuk Alcohol lagi....X jadi ak nak salin resepi...

Punyalah kempunan nak makan...ak pun Google sendiri resepi MARBEL Cake
Jumpalah Blog Akak nih http://aziejaya.blogspot.com/2012/10/kek-marble-yang-sangat-gebu.html
Akak..saya ambik resepi akak tau..hahaha

(Penting kalau ambik resepi org pastu mention name diorg k..adab mencuri resepi la katakan)

Utk entry terbaru ni...ak nak share la sikit experimen ak utk menjadi MASTER CHEF....takut2 la kan nak apply masuk pertandingan yg Fofuler tu

Bahan-Bahan

  • 227 butter or mentega - saya guna ButterCup..eh3..saya la pulak..tdi ak..kbye
  • 170 tepung biasa - saya guna 1 Malaysia punya tepung..ade subsidi kan :P
  • 170 gula kaster@gula kasar
  • 5 biji telur - telur ayam tau.jgn kau guna telur itik pulak
  • 3 sudu besar susu pekat - saya letak 4 sudu kau
  • 1 sudu kecil baking powder - saya letak 1 setengah..lebih skit
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 sudu besar ovalette - yg color kuning2 tu ye..mcm taik itik..hak3
  • 3@4 sudu makan serbuk koko

Langkah-Langkah/How To Make It
  1. Ayak tepung + Baking Powder pastu ketepikan.
  2. Mentega or Butter + Susu Pekat + Esen Vanilla dipukul hingga kembang.
  3. Dlm bekas yg lain, putih telur dipukul sambil2 dimasukkan gula hingga kembang...and then masukkan telur kuning pulak.
  4. Masukkan ovalette dan mentega pada langkah ke 2 dalam bekas putih telur.
  5. Masukkan pulak tepung yg diketepikan tu...pukul la sampai comel lote..hehe
  6. Utk nampak sedikit kelainan, bahagikan adunan kepada 2, Bahagian A dan Bahagian B.
  7. Bahagian A - adunan original.
  8. Bahagian B- adunan yg dicampur coco powder.
  9. Tuang adunan dalam loyang.
  10. Guna Chopstick or Lidi Satey utk proses melorek (nak nampak Cake tu mcm ade corak)
  11. Bakar la dalam Oven sampai masak...kalau dlm blog akak tu die ckp 180 celcius selama 45 minutes...tapi saya punya saya jenguk2 dalam oven je tkut2 hangus, cucuk ngan lidi pastu masak :)
Bile dah masak MARBEL Cake tu kan...ak tunggu la sejuk sikit...sebab x sabar sgt nak rasa, ak terus potong dlm loyang tu..biasalah kalau lelaki buat kerja...x de nak CErmat2nyer kan??

X de la cantik sgt pun..tapi rasa die..kau jangan
x dpt kat Secret Resepi tau..hok3
Ak bukan nak puji diri sendiri tau...punyalah moise giler Cake tu, sedap, manis sedang elok and paling penting MUDOH Mesek ore kelate royak :)  . Thank u so much buat Akak sebab share resepi Cake akak yg sedap menjilat jari tuh..


Sedaknyo, lembut molek, penuh berkrim, moise, fluffy..
semuo ado dlm kek ni..cubo jgn tok cubo
Wish u guys and girls, men and women cuba resepi yg mudah dan murah ni..x smpai RM 20 pun buat Cake ni tau

Mengakhiri entry kali ini.....saya mengucapkan Selamat Bercuti buat semua, sama2 kita berdoa buat sahabat2 kita yg dilanda banjir, and jgn lupa cuba resepi ni deh..hehehe...and satu lagi JANGAN LUPA FOLLOW BLOG AK..choi betul..kbye....Tata

13 comments:

  1. wah2..boleh lah ambik tempahan kek marble lps ni..hoho ...=P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello nani..done follow ur blog Btw
      hahaha...x de nyer tmpahan...buat utk makan jew ni

      Delete
  2. Hebatnya. Rajin dan pandai ya buat. Tahniah!

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Hahaha..Cik Farah ni pun stu..
      meh la pinjam my mum punya oven :)

      Delete
  4. teringin nak rasa... tp malas lak nk buat..;p

    ReplyDelete
  5. amboi. gambarmakan pun macam dah nk mampus je.. hahahaha

    ReplyDelete
  6. ni yg jeles ni.. pandai buat kek plak diaa..

    ReplyDelete
  7. Mudah nak mampus.. Hahaha. Tak minat baking2 ni. Main tepung suka. Tp cm sedap je cake nii.. Hikhokk.

    ReplyDelete