Thursday, 11 July 2013

Cocktail Kau Jah

Ramadhan tiba....Ramadhan tiba.....yeahhh..yeahhhh..

Assalamuaikum dan Salam Ramadhan gitu kau...

Kejap je masa berlalu....tum2 masuk doh bulan yang dinantikan umat islam ni......
Dikesempatan ini...sayo ingin mengucapkan Selamat Berpuasa kepado Seluruh Kawe2 sayo hok sayo kenali di Malaysia terutamonyo Dari Kelate and Sabah Bhaaa....

Tanpo membuang maso marilah kito belajar caro2 untuk membuat Cocktail hok meme..meme mudoh..Namo cocktail ni ialah "Cocktail Kau Jah"....Sayo belajar ngan mok sedarok sayo dari Wakaf Che Yeh....Sambil2 tengok die buat kat rumah die..sambil2 timba ilmu memasak..Nak jadi Suami Yang Verstyle kan...ecehhh...

Bahan-Bahan

  • 1 tin cocktail buah (cari yg banyak jenis buah)
  • 1 tin sweet corn (dalam tin jugak...ayam brand punya sedak)
  • 1 tin laici (jenama AAA kalau x silap  murah sikit)
  • 1 bekas Nata DiCoco (warna putih..warna lain pun buleh jugok)
  • 1 tin susu isian sejat (susu cair jenama ape2 pun)
  • 5 sudu besar tepung kastart 
  • 2 cawan gula pasir
  • 5 sudu besar susu pekat manis
Cara-Cara

  • Mula2....sediakan satu mangkuk besar...
  • Masukkan 1 tin cocktail buah bersama airnya sekali, masukkan 1 tin sweet corn, 1 tin laici (laici tu kalau boleh dikecik2 kan...atau dikoyak2kan terlebih dahulu), and last sekali masukkan Nata DiCoco (buang air Nata DiCoco tau sebabnya air Nata DiCoco rasa pahit bila dicampur dengan kastart nanti)
  • Pastu ketepikan....

campur semua dalam mangkuk and then gaul la sebati
  • Next, sediakan satu periuk atas dapur....
  • Masukkan 1 tin susu isian sejat (susu cair) dan masukkan gula....
  • Kacau hingga gula hancur dan sebati dengan susu isian sejat...
  • Pastu, masukkan susu pekat pulok...kacau hingga sebati.....(jgn kacau lama sangat tau)
kacau dengan lemah lembut...bior ade kasih and sayang dalam masakan kite..cewahhhh
  • Next, masukkan pula bancuhan tepung kastart dalam susu isian sejat yang dikacau tadi..
  • Masukkan sedikit demi sedikit tau...api biar perlahan....takut hangus dari bawah...
  • And then.....bile dah rasa kastart and susu isian sejat tu dah sebati dan masak (warna sedikit kekuningan dan susu isian sejat tu makin pekat)....bile dah ade tanda2 mcm ni....matikan api dapur terus.....
    guna belakang sudip untuk mengacau kastart......elakkan ketulan kastart gitu
  • Akhir sekali...masukkan susu isian sejat yang panas lagi pekat sikit tu ke dalam mangkuk yang berisi buah2 tin tu.......
  • So ape lagi...kacau la bior sebati...
mcm ni la jadinyo cocktail tu....yummy sgt kan??
  • Akhir sekali, korang pandai2 la hidang mengikut kreativiti......
  • Tips sikit....masukkan dalam peti ais dlu and then baru hidang lagi TipTop rasanya....OR masukkan Ais jerrr......bagi yang x sabar nak hirup cocktail tu....
Contoh Cara Hidangan
Kumpulan sayo hidang cocktail lagu ni la
Comel dok??royak la comel..khikihkih
Semoga Resepi Cocktail Kak Jah ni menjadi panduan yang berguna buat anda diluar sana yang bergelar Lelaki,Perempuan,Isteri,Suami or what ever la

P/S: Jange lupo FOLLOW Blog Cikgu deh ^_^ 

11 comments:

  1. nice sharing....

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Salam.....dah cuba ke??
      sodap salam oi..suruh ur wife or girlfriend buat

      Delete
  3. harap2 ada masa try resipi ini hujung minggu ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sunshine......ade masa tu.....
      lepas buat nnti upload gambar ye..

      Delete
  4. bgus cg zmn leni reti masok... buleh dh ambik tmpahan cg weh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aida: x de nak buat tempahannyer.....saje2 je ni....
      nnti cuba buat ye aida

      Delete
    2. baik lar cg.. 6ty sy try buat ye, cook it 4 my family bln puasa nie..

      Delete
  5. Rajinnya cikgu ni sediakan hidangan.

    ReplyDelete
  6. comel.. haha.. kalau xletak kastard, boleh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurul, kalau x letak tepung kastard nnti cair la Cocktail awk tu lagi2 bile tmbah ais plak makin cair

      Delete