Tuesday, 6 May 2014

Kenali Ciri Fizikal Sindrom Down Secara Umum

Assalamualaikum


Weeeeeeee, akhirnya dapat jugak update blog yang berjaman x update..hampir half year jgk update....tapi blog korang kite update lerr...hehehe

Btw, nak bagi tau la....sayo baru je habis praktikum Fasa 1 di Sekolah Kebangsaan Kubang Kerian 1 Kelate dengan jayonyo....
One of the best primary school in Kota Bharu 


Utk Fasa 1 ni, sayo fokus kepada Major Pendidikan sayo iaitu Pendidikan Khas (Masalah Pembelajaran)......Nak share dekat korang semua ni ialah tentang Kanak2 or Students Sindrom Down...kesabaran yang tinggi dan tidak mengenal erti putus asa perlu dipupuk time teach diorg ni....maklumlah..mereka special kan..so they need to treat special to
pernah dengar tak?? maybe it a new thing for those who dont know about this...lets share something out of your life

Sindrom Down ni actually telah dikenalpasti oleh seorang pak cik bernama John Langdon Down early 1866 and then diteruskan after 100 year later oleh saintis Perancis.
Ianya berpunca drp keadaan baka atau benih yang tidak normal...yg kawin tu tau2 la kan..kih3....ngek sgt....
yuhuuu...haha
Ia terjadi akibat kehadiran satu kromosom yang terlebih dalam sel2 badan, iaitu ketidaknormalan pada pasangan kromosom 21.

ha...senang sikit nah paham kan??
Apa yang nak di highlight kat sini ialah Ciri-Ciri Umum yang perlu kita Tahu sebagai masyarakat Malaysia berfikiran Wawasan 2020.....All of u should know about this..

Menurut buku bertajuk Pengantar Pendidikan nukilan Mohd Zuri Ghani dan kawan die...main teka je aku eh..haha En Aznan Che Ahmad, nak bagi tau jgk..buku ni memang TERBAIK...ciri pertama ialah Fizikal..dengan kata lain..ape yang kite nampak melalui mata kasar kite ye...
  • pangkal hidung yang kemek@kemik
  • lidah tebal
  • lidah kerap kali terjelir
  • saiz mulut yang kecil
  • pertumbuhan gigi yang lambat
  • pertumbuhan gigi yang tidak teratur
  • kepala yang agak kecil
  • kepala leper atau nipis pada bahagian belakang
  • muka kelihatan rata
  • pipi tembam...so comel tau budak2 ni
  • mata sepet...korea2 gitu..hehe
  • jarak antara kedua-dua mata mereka jauh
  • berbadan gempal
  • anggota badan yang lebih pendek
  • sendi longgar
  • otot lembik
  • leher pendek dan besar
  • mata sentiasa berair dan merah
so cute
they so special
proud to become their teacher

hello
hello
ni gambar google je
coz kena ade keizinan parents before upload kokse kokde weh
kan kena saman mati aku

Sepanjang one month dekat sekolah, banyak pengalaman manis bersama-sama murid-murid istimewa nih...diorg ni lagi dengar cakap berbanding murid arus perdana or  normal....buat token pensil atau pemadam...terus diam..terus buat kerja sekolah..terus dengar apa yang cikgu suruh...I'm super proud to become their teacher..seriously.....rasa special je jadi cikgu Pendidikan Khas....

Mengakhiri penulisan Entry kali ini....Kite sebagai masyarakat Malaysia yang bakal menjulang visi dan misi Wawasan 2020...btw,aku lupa ape visi dan misinyer...patut meningkatkan ilmu dan pengetahuan kite berkenaan Special Need Childrens ni....Jangan nak update status FB jew pandai...ayoyoyo...blebel macam mak kite ni kan...kih3.... Mane tau kite ade jiran ke, family ke, anak ke, saudara ke, kwan ke yang Sindrom Down...so bile ade knowledge  mcm ni...kite x nampak terkapai-kapai....at least adelah ilmu sikit nak detect individu sindrom Down..tau ciri2 fizikal sikit2...tau sejarah....

"Letakkan Keikhlasan dalam setiap perbuatanmu Cikgu Pendidikan Khas, kerna melaluinya lahirlah kesungguhan, kasih sayang dan kejayaan dalam mendidik anak muridmu yang Istimewa"


Sesi pengajaran dan pembelajaran dengan murid khas pelbagai kecacatan

Kau..terlalu istimewaaa..
kasih dan sayangmu terpacar
Eleh..bajet suara sedap...choi betul..kih3

Enjoy the entry
Jangan lupa comment..coz kite suka org comment.hacummm...

11 comments:

  1. Salute..smoge berjaye ye cikgu..

    ReplyDelete
  2. tahniah dah abeh praktikum. seronoknye. moga sukses dlm bidang guru
    anak makcik sy ada seorg sindrom down, pergerakan dia lambat sikit, badan dia lembut. kesian jugak tengok. kanak-kanak istimewa

    ReplyDelete
  3. alahai sabarnya cikgu ni... bukan senang kan nak jadi cikgu kepada murid yang istimewa ni... syabas ya... tentu best dapat praktikum kat sini...

    ReplyDelete
  4. thanks bro,,memang good info and cara peyampaian ini..kadang2 kesian kat mereka yang kurang bernasib baik nie..tapi Insyallah di sebalik kekurangan itu, pasti ada sesuatu kelebihan yang mereka miliki..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  5. tahniah....
    selamat hari guru..
    kita kena berbangga kerana kita adalah guru pada masa akan datang ^^

    ReplyDelete
  6. Seorang guru telah diberi amanah utk memberikan ilmu yg ada kpd masyarakat. Kesabaran membawa kebahagiaan. Keikhlasan membawa kejayaan. Tahniah cikgu! Semoga ilmu yg diajar dapat dimanfaatkan oleh pelajar2 istimewa ini. Nawaitu, hanya kerana Allah. Semoga berjaya!

    ReplyDelete
  7. Salam, saya apply utk pemulihan Persedian ijazah kt ipg perlis. Nak Tanya subjek kt ipg ni berat ke? Ada peluang utk failed tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsslm dik
      pilihan bijak
      x susah pun...btw, pemulihan dan pendidikan khas merupakan opsyen di dalam satu jabatan di ipgkota bharu....sama jugak mungkin di ipg perlis....peluang nak failed tu memang payah....lecture bantu....cuma ready emosi dan jasmina la..duk maktab ni banyak program skit...that all...gud luck dik....selamat datang ke profesion keguruan

      Delete
  8. x bleh bayangkan sabarnya cikgu yg mengajar budak2 ni.. :)

    ReplyDelete
  9. hai Nadzim.. teman ingat2 lupa blog ni.. rupa2nya nadzim ada blog yea.. hee.. dah follow sini lama dulu rupanya..

    ReplyDelete