Thursday 11 July 2013

Cocktail Kau Jah

Ramadhan tiba....Ramadhan tiba.....yeahhh..yeahhhh..

Assalamuaikum dan Salam Ramadhan gitu kau...

Kejap je masa berlalu....tum2 masuk doh bulan yang dinantikan umat islam ni......
Dikesempatan ini...sayo ingin mengucapkan Selamat Berpuasa kepado Seluruh Kawe2 sayo hok sayo kenali di Malaysia terutamonyo Dari Kelate and Sabah Bhaaa....

Tanpo membuang maso marilah kito belajar caro2 untuk membuat Cocktail hok meme..meme mudoh..Namo cocktail ni ialah "Cocktail Kau Jah"....Sayo belajar ngan mok sedarok sayo dari Wakaf Che Yeh....Sambil2 tengok die buat kat rumah die..sambil2 timba ilmu memasak..Nak jadi Suami Yang Verstyle kan...ecehhh...

Bahan-Bahan

  • 1 tin cocktail buah (cari yg banyak jenis buah)
  • 1 tin sweet corn (dalam tin jugak...ayam brand punya sedak)
  • 1 tin laici (jenama AAA kalau x silap  murah sikit)
  • 1 bekas Nata DiCoco (warna putih..warna lain pun buleh jugok)
  • 1 tin susu isian sejat (susu cair jenama ape2 pun)
  • 5 sudu besar tepung kastart 
  • 2 cawan gula pasir
  • 5 sudu besar susu pekat manis
Cara-Cara

  • Mula2....sediakan satu mangkuk besar...
  • Masukkan 1 tin cocktail buah bersama airnya sekali, masukkan 1 tin sweet corn, 1 tin laici (laici tu kalau boleh dikecik2 kan...atau dikoyak2kan terlebih dahulu), and last sekali masukkan Nata DiCoco (buang air Nata DiCoco tau sebabnya air Nata DiCoco rasa pahit bila dicampur dengan kastart nanti)
  • Pastu ketepikan....

campur semua dalam mangkuk and then gaul la sebati
  • Next, sediakan satu periuk atas dapur....
  • Masukkan 1 tin susu isian sejat (susu cair) dan masukkan gula....
  • Kacau hingga gula hancur dan sebati dengan susu isian sejat...
  • Pastu, masukkan susu pekat pulok...kacau hingga sebati.....(jgn kacau lama sangat tau)
kacau dengan lemah lembut...bior ade kasih and sayang dalam masakan kite..cewahhhh
  • Next, masukkan pula bancuhan tepung kastart dalam susu isian sejat yang dikacau tadi..
  • Masukkan sedikit demi sedikit tau...api biar perlahan....takut hangus dari bawah...
  • And then.....bile dah rasa kastart and susu isian sejat tu dah sebati dan masak (warna sedikit kekuningan dan susu isian sejat tu makin pekat)....bile dah ade tanda2 mcm ni....matikan api dapur terus.....
    guna belakang sudip untuk mengacau kastart......elakkan ketulan kastart gitu
  • Akhir sekali...masukkan susu isian sejat yang panas lagi pekat sikit tu ke dalam mangkuk yang berisi buah2 tin tu.......
  • So ape lagi...kacau la bior sebati...
mcm ni la jadinyo cocktail tu....yummy sgt kan??
  • Akhir sekali, korang pandai2 la hidang mengikut kreativiti......
  • Tips sikit....masukkan dalam peti ais dlu and then baru hidang lagi TipTop rasanya....OR masukkan Ais jerrr......bagi yang x sabar nak hirup cocktail tu....
Contoh Cara Hidangan
Kumpulan sayo hidang cocktail lagu ni la
Comel dok??royak la comel..khikihkih
Semoga Resepi Cocktail Kak Jah ni menjadi panduan yang berguna buat anda diluar sana yang bergelar Lelaki,Perempuan,Isteri,Suami or what ever la

P/S: Jange lupo FOLLOW Blog Cikgu deh ^_^ 

Tuesday 2 July 2013

Resepi Sandwich Cikgu Nadzim...uhukhukuhuk...

Assalamuaikum dan Salam Satu Malaysia...

Lamo doh sayo dok update mugo blog ni...hermm.........berhabuk habis...ayoyoyo...
Oklah.....pado hari ini...sayo dan beberapa sahabat berkumpulan sayo iaitu Mary,Nordinie and Kamariah yang Vogue itu telah bertungkus lumus memasak bagi subjek Kemahiran Asas Berdikari untuk kanak2 Pendidikan Khas....

Pok2 sayo masok Sandwich hari ni (menu utama yang diberikan oleh Puan Zamrina).....konon menu breakfast..tpi gak masok time tengoh hari.....hok aloh la
Tanpo membuang masa..meh kito tengok Resepi Sandwich hok mudoh mesek ni....Hok mano malas giler tu boleh la try resepi Sandwich mudoh ni....hehe


Bahan-Bahan
  1. 2 biji bawang besar (dihiris halus x halus sangat..hahaha)
  2. 2 ulas bawang putih (cincang halus2...tumbuk pun boleh)
  3. 1 tin sardin (pandai agak2 la)
  4. 1 Timun Batang
  5. salad
  6. tomato
  7. lada hitam
  8. salt and sugar..mat salleh sikit...hik3
Cara-Cara

potong elok2...kan terluka nanti
  1. Mula2.....potong bawang besar tu bulat2...kalau boleh sederhana nipis......
  2. Pastu....potong bwang putih kecik2 jugak....nak tumbuk separa hancur pun boleh...
  3. Panaskan minyak atas kuali......and then....masukkan bawang putih yang potong halus tu dlm kuali..masak hingga naik bau..bukan hangit tau...kalau hanggit..nnti pahit pulak...
  4. Next, masukkan bawang besar yang dipotong tadi dalam kuali.....perlahankan api....masak bawang besar tu sampai layu...layu dipusaraaaaa...ecehhh....Misha Omar pulak dah...haha...
  5. Bile dah bawang besar tu layu..ala2 layu dipusara...masukkan Sardin pulak.....haaaaa....time ni la...korang crush ikan sardin tu....pecah2kannya........utk menambah flavor dlm Sardin tu...masuk la gula and garam secukup rasa.......tambah la sikit black paper jugak....
  6. Dah rasa mcm dah siap..tutup api.....bior Sardin tu sejuk.
  7. Next......roti pulak...roti tu....kalau nak sedap.....sapu la planta....x de planta....butter pun ok je..
  8. Letak sardin atas roti..and susun la tomato, timun and salad.....pastu...letak roti pulak..
  9. Akhir sekali......ape lagi....RANGGOS la wei...hahaha...Ranggos tu maksudnya..makan...
ni la Sardinnye....mcm x sedap je kan..tpi hakikatnya....sedak gilo

siap....ni time present dekat lecture...
nak bagi markah kan...keno comel la....

Yeahhh...semoga resepi Sandwich yg sene Meseh ni dapat dipelajari oleh Manusia2 pemalas di luar sana........healthy food also deh...senang2 pun banyak bagi zat......hehehe.......

Jgn Lupa FOLLOW blog Cikgu deh...hehe.....